Bauer Barbara – A fekete rózsa

Ekkor:

Bauer Barbara munkásságával ez idáig még nem találkoztam, eddig váratott magára és azt kell, hogy mondjam jókor jött. Az írónő írásmodora egyszerűen tökéletes, nem mintha keresném, nem találok benne kivetnivalót. A regény sorait olvasva gyakran azt az érzést keltette bennem, mintha csak egy verset szavalnék el. Mesterien húzta tollával a tintát. Egészen biztosan el fogom olvasni az összes könyvét.
Mivel én is író szeretnék lenni, így egy-egy könyv elolvasásával az írót is figyelem, azt ahogyan ír. Remélem, én is ilyen remek tollforgató leszek, mert Bauer Barbara az.
Már a borító is azt súgja: „gyere, olvass el”. Bár a cím betűtípusa számomra kicsit zavaró, olyan, mintha más-más betűtípussal írták volna a betűit, ezt leszámítva a kép tökéletesen eltalálja a könyv hangvételét.
Kevesebb, mint egy nap alatt kiolvastam, annyira magával ragadott Annus és Etyek  története. Ebben a könyvben egy falu életén át láthatjuk a második világháború fájdalmait és könyörtelenségét, azon belül is egy lány szemszögéből. Magyarok, svábok és zsidók laktak egy helyen éveken át, egy forrásvízből ittak, egy iskolába jártak és ugyanabban a templomban mondták el imáikat Isteneikhez. Békességben teltek napjaik, míg a karhatalom másképp nem döntött. Mindezt már a történelemkönyvekből is ismerhetjük.
A falusi életképekkel és leírásokkal magunkénak érezhetjük mi is a friss kenyér illatát, az előttünk elterülő táj szépségét,  a szőlő ízét és a kovácsműhely hangjait. A szavakban, amelyeket az öregek mondtak, nagyanyáim szavait véltem felfedezni. A szerző a karakterek hétköznapiságával még jobban kedvelhetővé tette őket.
Egy olyan család életébe tekinthetünk be, ahol fontos az egymás iránti szeretet, a hit, a hazafiság és a hagyomány. Bizonyos szokások akár életet is menthetnek, mint például a selyempapír közé rejtett étel. Amikor a háború kegyetlenségeiről olvastam azt az érzés keltette bennem, mintha Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verse kelne életre prózában.
A falu történetét Anna által ismerhetjük meg, aki a háborúból haza várja édesapját, a fivéreit és vőlegényét, azonban nem mindenki érkezik haza, vagy csak késve. Főszereplőnk miközben várja gyermekkori szerelmét, aki talán soha se jön haza, szembe kell néznie a saját harcaival és a rájuk nehezedő háborús nyomásokkal: a németekkel, majd az oroszokkal, végül a kitelepítéssel. 

„Az emberi történelem a gyűlölködés, a háború, a gyilkolás történelme. Hihetetlen könnyű embereket feltüzelni, hogy gyűlöljenek valakit.” – Al Ghaoui Hesna

Milyen érdekes, milyen könnyen megváltozhat minden. Hogy akivel tegnap sétáltál, másnap már gyanúsan méreget, vagy ellenségből hirtelen barát lesz. Mert az átalakuló rendszer mutatja azt neked kit kell utálnod, ki a hibás. Senkit se kérdeztek meg arról, hogy akarnak-e a háborúba menni, vagy mindent hátrahagyva egy másik országba költözni. Nem volt választásuk, menniük kellett. Mert aki nem értett egyet ezzel, az ellenségnek lett titulálva és az éjszaka leple alatt örökre eltűnt.
Ez a könyv szól a háborús hősökről, akik csak a parancsot teljesítették, és azokról is akik a parancs kiadása után még álmukban is könnyedén fordultak a másik oldalukra. Mindemellett szól a csonka családokról, az elfelejtettekről, a gyötrő várakozásról, a szeretetről és a szerelemről.

Szerintem ezt a történetet mindenkinek el kéne olvasnia, minden kis és nagy magánkönyvtár polcán ott kell ülnie ennek a könyvnek. Ajánlom mindazoknak, akik szeretnek nosztalgikus regényeket a kezeik között tartani, amik egyszerre idézik fel a múlt borzadalmait, az otthon melegét és a reményt.

El kell mondanunk! Szembe kell néznünk azzal, ami történt, és tovább kell adnunk. Különben mindhiába volt, hiába szenvedtünk, hiába vannak áldozatok.

A shop.konyvmogul.hu kínálatában megtudjátok vásárolni A fekete rózsa c. regényt, ráadásul ha használjátok a KMKITTI05 kuponkódot további 5% kedvezményre jogosít titeket, vagy akár bármelyik termékre.

Köszönöm a Mogul Kiadónak a lehetőséget. Bízom benne, hogy kellően felcsigáztalak titeket a A fekete rózsa című könyv elolvasására. Nemsokára hozom a következő könyvajánlómat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s